Aspartam jako dodatek do żywności ma szerokie zastosowanie w
przemyśle spożywczym, jest również dostępny jako słodzik w tabletkach pod
różnymi handlowymi nazwami. Od początku wzbudza bardzo różne emocje zarówno
wśród konsumentów, jak również dietetyków oraz… zwolenników przeróżnych teorii
spiskowych. Dzięki temu aspartam podległa wieloletnim badaniom i testom, które
jednoznacznie odnoszą się do rzekomej szkodliwości
aspartamu. Oficjalnie jest uznany za bezpieczny do stosowania w
dopuszczonych ilościach. Taką opinię potwierdza wiele organizacji oraz
instytucji zajmujących się bezpieczeństwem żywienia.
Zapewne wiele teorii oraz podejrzeń dotyczących szkodliwości aspartamu wynika z faktu,
że jest to sztuczna substancja. Szczególnie ostatnie lata przynoszą często
nieuzasadnione obawy przed tym co sztuczne, syntetyczne itd. Tymczasem aspartam,
który jest organicznym związkiem chemicznym, jest bardzo ważnym dodatkiem do
produktów żywnościowych. Badania nad domniemaną szkodliwością aspartamu potwierdziły bowiem, że może być spożywany
przez osoby z cukrzycą. Dzięki temu mamy dziś w sklepach bardzo szeroki wybór
produktów, w których niezdrowy cukier zastąpiono właśnie aspartamem. Ponadto
jest to substancja słodząca, która nie wywołuje próchnicy, a z tym problemem
zmaga się wielu amatorów słodyczy z cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.